“La cultura de l’esforç que em van inculcar a l’escola m’ha acompanyat i ha estat pilar per preparar-me per al FIR”

La Marta Bernat, antiga alumna de l’Escola Pia Mataró (2014-2015), ha recuperat la seva vida normal després d’una marató intensa d’estudi. El passat 29 de gener, més de 1.700 farmacèutics i farmacèutiques de l’Estat espanyol es van presentar a l’examen FIR. Ella n’era una i optava a una de les 309 places que es convocaven. Ara, segur que respira feliç: ha tret la nota més alta a Catalunya i la cinquena a tot l’estat.

Enhorabona! Quines creus que han estat les claus d’aquest èxit? Què és el que més t’ha costat? 

Crec que el més important ha estat la constància durant aquests mesos de preparació i la bona organització. És una oposició dura que requereix sacrifici i, més enllà de la intel·ligència, crec que el més important ha estat dedicar-hi hores i ser molt constant durant aquests mesos. El que més m’ha costat és sacrificar força part de la meva vida social i personal per a dedicar-me el 100% a estudiar (es tractava d’estudiar 6 dies a les setmana 8-9h/cada dia).

Què és per a tu l’èxit. Com el definiries? 

Per a mi l’èxit és lluitar per intentar aconseguir els objectius que em proposo i, sobretot, sentir-me orgullosa de la feina i de l’esforç que he fet, sigui quin sigui el resultat. Em considero una persona bastant exigent amb mi mateixa i sempre intento donar-ho tot. A vegades, però, fa que no em conformi o no valori realment els èxits assolits. Però, també és veritat, que si no tingués aquest nivell d’exigència amb mi mateixa, no podria aconseguir-ho.

A P3 vas començar com a alumna de l’Escola Pia. Reconeixes alguna empremta d’aquells anys en la professional que ets ara?

Sóc de la promoció de l’any 2014/2015. Vaig començar a anar a l’Escola Pia perquè la meva germana gran ja hi anava i els meus pares estaven molt contents amb l’escola. Ens inculcaven molt la cultura de l’esforç i del treball, per aconseguir les metes que et proposaves. És un valor que m’acompanya fins al dia d’avui i, és més, ha estat un pilar per a preparar-me per al FIR.

Com definiries la teva escola en 5 adjectius?

Compromesa, estricta però també familiar, propera als alumnes i força innovadora.

 Ens comparteixes una anècdota, un record, un moment especial?

Recordo bastant el canvi de primària a secundària, ja que va suposar la barreja de classes i, clar, jo portava des de P3 fins a sisè de primària amb els mateixos companys, que érem una pinya. Van ser molts nervis la incògnita de saber a quina classe aniria i quins companys tindria!

 L’escola et va ajudar a escollir o a formar la teva vocació professional?

A mesura que passaven els cursos, anava veient que m’anaven més les ciències, i sempre m’havia agradat molt l’àmbit de la farmacologia i la química. És veritat que al batxillerat vaig tenir molts bons professors en l’àmbit científic, sobretot de física i química, i encara va fer que m’agradés més aquest àmbit.

 Quin ha estat el recorregut acadèmic i professional en acabar l’escola?

Un cop vaig acabar el batxillerat i la selectivitat, vaig cursar el grau de Farmàcia a la Universitat de Barcelona (2015-2020). Durant els estius que cursava el grau he anat treballant en algun laboratori fent pràctiques. En acabar l’any 2020, vaig començar a treballar, aproximadament un any, en una oficina de farmàcia. Des de l’estiu de l’any passat vaig centrar-me en la preparació de l’examen FIR d’aquesta última convocatòria del gener 2022.

Per què vas voler estudiar farmàcia? 

Quan cursava el batxillerat em va començar a atraure molt el tema dels medicaments, complements alimentaris i la nutrició. Aprofitant això i que també m’encantava la química, vaig decidir de fer el treball de recerca sobre l’eficàcia dels productes farmacològics per a perdre pes. I aquí encara em vaig acabar d’adonar que m’atreia aquest món de la farmacologia. La veritat que, per això, tampoc no tinc cap referent, a més que ningú de la meva família és farmacèutic.

Quin és per a tu una bona o bon farmacèutic? Tens algun referent?

Per mi un bon farmacèutic és aquell que, tenint en compte l’estat de salut i les característiques del pacient, recomana el medicament adequat sempre que sigui necessari, assegurant-se que en faci un bon ús i que li millori la qualitat de vida.

Els anys escolars són més que les classes de matemàtiques o dibuix, que els examens i… Vas formar part d’algun altre espai educatiu?

Durant 7-8 anys (des de P5 fins a primer d’ESO) vaig formar part de l’Esplai Erol, i van ser uns anys molt macos.

Què et va aportar el formar part d’un espai d’educació no formal? Què vas aprendre com a persona i com a professional?

 Formar part de l’esplai em va permetre conèixer gent de diferents edats i respectar-nos a la vegada que compartir experiències. Em va servir per obrir-me més, així com per sentir-me que formava part d’un grup, amb el compromís i el respecte cap als altres que això comporta.

També gràcies a l’esplai, les excursions i colònies he conegut indrets de Catalunya que em van fer descobrir que la muntanya és un lloc on soc feliç.

I avui, quan vols desconnectar, com ho fas?

M’agrada molt fer esport. Durant el FIR m’ha ajudat molt a desconnectar després de l’estudi. I també m’agrada molt el trekking, fer rutes i pujar muntanyes, a més de passar temps amb els meus amics, la meva parella i la meva família, compartint un bon dinar o sopar.

 Com imagines el teu futur professional d’aquí 10 anys? 

Espero que en un hospital treballant com a farmacèutica especialista en microbiologia i parasitologia, que és el que he escollit.