Sabeu qui era en mossèn Jaume Boixó?

El número 66 de la revista Modilianum, editada per l’Associació Cultural Modilianum de Moià, té com a article central un estudi centrat en la biografia de mossèn Jaume Boixó, la persona que feu possible l’establiment de l’Escola Pia a Catalunya, a la seva població natal, Moià, el 1683.

 

Publicat per l’escolapi Joan Florensa, conté documentació novedosa com el procés que la Batllia General de Catalunya obrí contra Boixó per aquest fet, que permet no només resseguir la vida del religiós, sinó també les dificultats amb què es trobaren els primers escolapis per establir-se a casa nostra. 
Jaume Boixó s’havia format amb els jesuïtes, però destacà per haver estat tutor dels dos fills del primer comte de Peralada, Francesc Jofre de Rocabertí. Molt actiu com a membre de la Comunitat de Preveres de Moià, havia tingut algunes topades amb l’arxiprest Carles Solà, que fou qui inicià el procés contra ell quan feu donatiu de diners i aconseguí l’acord municipal que permetia als escolapis erigir una comunitat i escola a la població. Amb certa picaresca que s’explica a l’article, els escolapis aconseguiren finalment establir-se a la vila, sempre amb el suport de Boixó, que passà els seus últims anys de vida amb la comunitat. Però fins i tot el seu enterrament generà conflicte, amb escolapis i capellans arribant a les mans.
La revista, de moment editada només en paper, es pot trobar a les llibreries de Moià i a la Casa-museu de Rafael Casanova, però també és consultable a l’Arxiu de l’Escola Pia de Catalunya.